Niets is leuker dan ingeloot worden voor een nieuwbouw woning in de Schelphoek van Alkmaar. Dit betekent voor een interieurontwerper een leeg canvas. Een huis waar een indentiteit aan gehangen moet worden. Een woning dat echt bij de personen past die er gaan wonen.
Voor dit huis werd onder andere een keuken- en een badkamerontwerp gemaakt.
In 2018 kregen wij te horen dat wij trotse eigenaar zouden worden van een nieuwbouw huis dat gebouwd zou worden in het allerlaatste plan van de Schelphoek. Dit betekende ruim 2,5 jaar ideeën verzamelen en ook (laten) uitvoeren.
Voordat de bouw ook echt startte moesten we al diverse keuzes gemaakt hebben. Onder andere de indeling van de badkamer en de keukenopstelling.
Als eerste stond de keukenopstelling gepland. We wilden graag een compacte keuken met een klein zithoekje. Het ontwerp van de keuken hadden we al snel op papier staan. Een lang werkblad van circa 3,5 meter met kookplaat en spoelbak en drie hoge kasten tot aan het plafond aan de andere kant.
We besloten de keuken te laten maken door een interieurbouwer, dit gaf ons onder andere meer mogelijkheden qua maatvoering en materialen.
Voor de materialen is er gekozen voor de fronten een plaatmateriaal van Decolegno, de Poro Noce LS13. Een warme walnoot tint die niet van echt te onderscheiden is. Het werkblad is van Dekton, een keramisch blad met een warme marmerprint. De keukenapparatuur hebben we simpel gehouden, een BORA kookplaat met geïntegreerde afzuiging. En voor een beetje gemak, een Quooker.
Na de keuken was de badkamer aan de beurt. Tijdens de bouw hadden we de keuze om de standaard tegels en sanitair te laten vervallen, het huis op te leveren zonder badkamer en dat na de oplevering zelf uit (te laten) voeren, of andere tegels en sanitair uit te kiezen voor meerwerk. Wij kozen voor het laatste.
Ook het badkamer ontwerp was al snel bepaald. Wij houden niet van badderen dus onze wens was een grote inloopdouche. Het toilet hebben we laten verplaatsen richting het raam. Bij de kringloop hadden wij in de tussentijd al een jaren-60 dressoir gevonden dat we graag wilde gaan ombouwen tot badkamermeubel. Tot onze vreugde paste dit meubel qua maatvoering precies!
De standaard toiletpot hebben we laten vervangen voor een mooie Sphinx toiletpot. De tegels hebben we laten wijzigen naar 30x60cm gezaagde wit matte wandtegels, de vloertegels 60x60 licht grijs. De douche wordt afgescheiden van het toilet door een plafondhoge wand met een Looox nis.
Boven het toilet (ook in het toilet beneden) hebben we door de interieurbouwer een kastje laten maken. Handig voor allerlei spullen die je in de badkamer/toilet kwijt wilt.
Tijdens de bouw konden we de overige materialen gaan bepalen voor de woning.
De vloer door de gehele woning is een RAW-concrete gietvloer van ISSA-vloeren. De woonkamer is voorzien van een PU-coating om eventuele vlekken makkelijker te verwijderen. Op de verdiepingen is er gekozen om deze standaard (met een Stain Protection) uit te voeren.
Alle wanden in de woning hebben een lichte blauw/groene tint die net afsteekt met het witte plafond (ral 9003). In de woonkamer is de wand van de zithoek in een accentkleur uitgevoerd. Het bankje in de keuken is in dezelfde kleur uitgevoerd.
Wij houden van kleur, en daarom is in dit huis géén witte ruimte te vinden. Het enige wat wit is, dat is het plafond en het sanitair ;-)
Het laatste project in huis was de zolder. Het was een hele grote, hoge open ruimte. Hierin hadden we destijds alleen een berghok getimmerd met een basis van de bekende Ikea PAX-kasten.
Maar met gezinsuitbreiding en een kantoor op zolder vonden we het fijn als er toch twee afsluitbare ruimtes zouden komen. Ook wilden we graag genoeg opbergruimte.
Daarom hebben we op de overloop over een lengte van 3 meter een kastenwand. En beide kamers hebben deels een open opzolder, toegankelijk met een steile houten trap. Ook zijn beide kamers voorzien van speelse nissen, voor bijvoorbeeld het plaatsen van een bed, maar ook voor een inloopkast. Net wat je wensen zijn.